top of page
©Eigen beeld

Kind van een veteraan

Nederland telt ongeveer 102.150 veteranen volgens het Nederlands Veteranen Instituut (NLVi). Als iedere veteraan twee kinderen zou hebben, zouden er in Nederland 204.300 kinderen zijn van veteranen. Stichting Veteranen Kids zet zich in voor deze groep kinderen die volgens hen te weinig ondersteuning krijgen vanuit Defensie. “De kinderen van veteranen zijn een vergeten doelgroep die meer ondersteuning nodig hebben, ongeacht hun leeftijd”, stelt Esmay Wittens (21) voorzitter van Stichting Veteranen Kids.

 

 

 

 

 

 

 

Als een ouder op missie is, kan dat invloed hebben op het welzijn van het kind. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg genaamd 'Behind family lines'. De veranderingen, onzekerheden en zorgen over de veiligheid van de ouder kunnen een negatieve invloed hebben op het kind. Dit kan soms leiden tot problemen in hun emoties en gedrag, zoals bijvoorbeeld angst, somberheid, boosheid of moeite met slapen. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor de kinderen van veteranen en hen de steun te bieden die zij nodig hebben.

 

Stichting Veteranen Kids
"Een luisterend oor bieden aan kinderen die het moeilijk hebben tijdens of na de missie van een ouder, dat is waar Stichting Veteranen Kids zich voor inzet," aldus de voorzitter Esmay Wittens (21), dochter van een veteraan. Na de missie van haar vader in voormalig Joegoslavië ontwikkelde hij PTSS. Esmay deelt haar ervaring: "Toen mijn vader hulp kreeg vanuit Defensie, was er weinig ondersteuning voor mij. Ik belandde in een depressie. De maatschappelijk werker ging wel het gesprek met mij aan, maar mijn vader zat daarbij en als kind durfde ik niet te zeggen: 'Ik ben bang voor papa.'"

©Eigen beeld, Het bestuur van de Stichting Veteranen Kids
Van links naar rechts: Thijs Verhaar, Esmay Wittens en Sanne Driessen

Ondersteuning                              

Esmay benadrukt het belang van de Stichting Veteranen Kids: "Als deze stichting er eerder was geweest, waren mijn problemen misschien sneller opgelost. Ik miste het om met iemand te praten die mijn situatie begreep." Ze wijst erop dat de ondersteuning vanuit Defensie voornamelijk gericht is op de uitgezonden militairen en hun partners zelf, terwijl ook de kinderen evenveel steun nodig hebben.

Plannen
De Stichting Veteranen Kids biedt niet alleen een luisterend oor aan kinderen van veteranen, maar organiseert ook leuke activiteiten, zoals een spelletjesdag, waar kinderen even hun gemis kunnen vergeten of kunnen ontsnappen aan een nare thuissituatie. Daarnaast heeft de stichting plannen om informatiebijeenkomsten te organiseren, zodat kinderen zich kunnen voorbereiden op de missie van een ouder en weten waar ze terecht kunnen als ze met iemand willen praten. Esmay benadrukt dat Defensie al veel goede dingen doet, maar dat er te weinig ondersteuning is voor kinderen van veteranen. "Defensie zou bijvoorbeeld een hulpverlener kunnen inzetten voor kinderen of een meer speciale dagen kunnen organiseren die exclusief voor kinderen zijn. Omdat dit nog ontbreekt bij Defensie hebben we onze stichting opgericht. 

Behoefte
Of er meer behoefte is aan ondersteuning voor kinderen weet Defensie niet. Volgens persvoorlichter Klaas Meijer is die conclusie niet zo makkelijk te trekken. “Iedereen heeft een andere behoefte tijdens een periode van uitzending”, zegt Meijer. “Defensie Streeft naar een zo goed mogelijk veteranenbeleid dat aansluit bij de noden en behoefte van de veteranen. Het is een beleid dat continue in ontwikkeling is.”

Thuisfrontdagen
Tijdens een missie worden er door de krijgsmachtdelen die militairen uitzenden thuisfrontdagen georganiseerd. “Samen met het thuisfrontcomité, dat deels bestaat uit vrijwilligers die familie zijn van uitgezonden militairen, worden deze dagen georganiseerd. Doordat we dan samen werken met het thuisfront luisteren we hun behoeftes en geven we samen invulling aan de thuisfrontdagen.”

Samenwerking
Volgens Meijer staat Defensie open voor samenwerkingen met stichtingen. “Ik denk dat het mooi is dat mensen mee denken. Het is goed dat zij aan de bel trekken en hun ideeën bij ons kenbaar maken. De stichting is nieuw voor mij, dus ik ben nog niet op de hoogte van wat deze stichting wil. Als ze dat indienen en hun ideeën pitchen zullen wij gaan kijken of we daar iets mee kunnen doen.”

Geen kind alleen
Esmay zou graag een budget vanuit Defensie willen ontvangen zodat haar stichting nog meer voor kinderen van veteranen kan betekenen. “Als we geen budget krijgen blijven we doorgaan op eigen houtje, want het is wel nodig en belangrijk.” Op 3 juni hoort Esmay of de Stichting Veteranen Kids onder het veteranenplatform van het NLVi mag komen. “Het is de volgende stap van onze stichting en hopelijk kunnen we op deze manier meer kinderen van veteranen bereiken. Samen sta je sterk en dan voelt geen kind zich meer alleen.”

WhatsApp Image 2023-05-08 at 10.32.02.jpeg

Kindercoach

Uit onderzoek van het Nederlands Veteraneninstituut blijkt dat voor het thuisfront de uitzending het meest belastend is. In deze periode ervaren zij meer spanning en stress. Kindercoach Marinda Galenkamp (32) is vrouw van een veteraan, heeft haar eigen praktijk @kindercoach.marinda. Daarnaast geeft ze masterclasses aan moeders over het gemis dat een kind kan ervaren tijdens een uitzending en hoe je als ouder hiermee om kunt gaan. “Het gemis van een vader of moeder op missie kan voor kinderen enorm moeilijk zijn, omdat zij machteloos staan in deze situatie.” Marinda pleit dan ook voor meer ondersteuning voor kinderen van militairen. “Tijdens een thuisfrontdag gaat het over de missie en praktische zaken. Dit helpt wel een beetje, maar draait niet om het thuisfront en daarin zou Defensie wel een stap kunnen maken. Denk aan laagdrempelige tools en tips.” Een van de tips die Marinda heeft voor ouders die achterblijven met hun kinderen als de partner op missie gaat is dat kunnen kijken hoe hun kinderen spelen met bijvoorbeeld de barbies of lego. “Hierin kan je veel terugzien van de emoties die een kind niet toont maar waarschijnlijk wel voelt.”

Daarnaast vindt Marinda dat ze moeten blijven herhalen waar mensen terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. “Niet iedereen heeft hier behoefte aan, maar het is wel fijn om te weten waar je terecht kunt als je ergens mee zit.”

©Anouk Jesterhoudt

bottom of page